Rate sau chirie?
Cluj-Napoca, unul dintre cele mai efervescente orașe din România, atrage ca un magnet tineri, studenți și profesioniști. Dar cu efervescența vine și un aspect mai puțin plăcut: costurile crescute ale vieții. În acest context, nu e surprinzător că fraza „Nu vreau rate la bancă” devine tot mai populară.
Dar ce se întâmplă când examinăm mai îndeaproape acest mit? Oare chiar este o soluție mai rentabilă să plătim chirie în loc să ne îndreptăm către un credit ipotecar? Analizăm în rândurile ce urmează.
1. Analiza de cost pe termen scurt și lung
Vorbim adesea de chirii care se ridică la 500-600 euro pentru un apartament cu două camere în Cluj (vezi prețuri actualizate). Nu știu dacă ați observat, însă eu am constatat cu stupoare în perioadele de vârf (septembrie-octombrie) că în zonele semicentrale chiriile pentru apartamente de 2 camere sar de 600 euro și ajung chiar și la 850 euro.
Pe de altă parte, rata lunară la un credit ipotecar pentru achiziția unui apartament de 2 camere cu un preț de 90.000 euro, pe o perioadă maximă de 30 de ani, nu depășește 400 euro pentru același tip de locuință. În continuare susțin că avem dobânzi fixe foarte bune pentru primii ani de creditare la creditele ipotecare, raportat la evoluția indicilor de referință (de exemplu dobândă 5.59% fixă în primii 3 ani, în condițiile unui IRCC de 5.90%).
Asta înseamnă că, anual, alegând creditul ipotecar ai putea economisi minim 2400 euro. Această sumă economisită o poți folosi pentru a rambursa anticipat din credit și astfel achiți datoria către bancă mult mai repede și va scădea considerabil suma totală pe care o vei datora băncii. Despre rambursările anticipate și cum să le faci eficient, am detaliat mai multe în articolul „Rambursările anticipate parțiale la creditele ipotecare – ghid complet” (link).
2. Cheltuială sau investiție?
Plata chiriei e o cheltuială ce nu îți aduce nicio rentabilitate pe termen lung. În schimb, orice sumă achitată către bancă pentru creditul ipotecar reprezintă o investiție. La finalul creditului, vei deține un apartament pe care îl poți vinde, închiria sau lăsa moștenire copiilor tăi.
3. Predictibilitate și stabilitate financiară
Rata la bancă este, în general, fixă în primii ani și modificabilă într-un cadru stabilit ulterior (variabilă formată din IRCC plus o marjă a băncii), în timp ce chiriile pot crește brusc și semnificativ. Optând pentru un credit cu dobândă fixă, beneficiezi de un oarecare grad de predictibilitate și stabilitate financiară.
4. Avantajele consultanței profesionale
Procesul de obținere a unui credit ipotecar poate părea complicat, dar nu e nimic de temut. Un broker de credite, ca mine, te poate ajuta să negociezi cea mai bună ofertă, să înțelegi contractul și să treci cu brio de toate etapele. Și cel mai bun lucru? Serviciile mele sunt gratuite, pe mine mă plătesc băncile dacă se aprobă creditul.
În concluzie
Mitul conform căruia „nu vreau rate la bancă” te-ar proteja financiar, în realitate poate fi o greșeală costisitoare pe termen lung, mai ales într-un oraș precum Cluj-Napoca. Așadar, înainte de a lua o decizie, analizează toate opțiunile.
Și nu uita, “Dau credit viselor tale, Gratuit”, doar scrie-mi!