Ce diferență este între Robor și IRCC?


Robor și IRCC sunt principalii indici responsabili de variațiile sumei pe care o plătim lună de lună la bancă.
Conform bnr.ro, atât Robor cât și IRCC au avut o creștere fulminantă în ultimele luni, Robor 6M atingând în data de 13.05 pragul de 5.65%, iar IRCC zilnic cu o cotație de 4.74%.
Definiții, evoluții, istoric și grafice zilnice găsiți aici: https://www.cursbnr.ro/robor și https://www.cursbnr.ro/ircc.
Diferența dintre cei doi indicatori este dată de modul de calcul al acestora:

 • ROBOR (Romanian Interbank Offered Rate ) este calculat în fiecare zi de către BNR ca media aritmetică a ratei dobânzilor la care primele 10 bănci din țara noastră (lista se actualizează semestrial) sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte instituții bancare.
 • IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor) reprezintă media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice atribuite tranzacțiilor interbancare din trimestrul anterior.

  📍La determinarea IRCC se ține cont de dobânzile efective negociate între instituțiile bancare la momentul în care au loc diverse tranzacții între ele.
  📍 Prin comparație, ROBOR este stabilit ca rată a dobânzii la care băncile contributoare la calcularea indicelui sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci. Deci nu în baza tranzacțiilor directe dintre ele.
  🚩Cum se modifică dobânzile creditelor noastre:
  În cazul creditelor care au dobânda calculată în funcție de ROBOR, modalitatea de calcul depinde de bancă: unele iau în calcul ROBOR din ultima zi din luna trimestrului anterior- Robor 3M (sau semestrului, în cazul Robor 6M), alte bănci aplică Robor-ul valabil în prima zi din trimestrul/ semestrul nou.

  IRCC se aplică creditelor contractate începând cu mai 2019, și se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior.

  Astăzi IRCC este mai mic decât ROBOR, iar cei care au credite luate înainte de luna Mai 2019, inclusiv PRIMA CASĂ, pot solicita băncilor actualizarea contractelor de credit, prin trecerea la IRCC.

  ⛔️Modificarea se face doar în baza unei cereri scrise și ulterior, a semnării unui act aditional, fără costuri suplimentare.

  🛑 Despre cum poți să scapi de stresul creșterii ratelor și să ai o dobândă fixă am mai scris în postările anterioare și voi mai scrie zilele următoare.
  Pentru orice alte întrebări, nu uitați că sunt aici.

  Dau creditul cel mai bun viselor și visurilor tale, GRATUIT!
 • #Robor #IRCC #BNR #dobândă #credit #bancă

1 thought on “Ce diferență este între Robor și IRCC?”

 1. Pingback: Economisire și refinanțare în 2024 - Cum să îți reduci costurile

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *