Ce este raportul de evaluare?

Un Raport de Evaluare este întocmit de către un evaluator agreat ANEVAR, și este recomandat indiferent dacă achiziționați prin credit sau cash.

De ce?

🚩Pentru că scopul final al evaluării este determinarea valorii de piață a acelui imobil.

Iar dacă evaluatorul cere informații și analizează amănunțit componentele și caracteristicile proprietății care pot influența valoarea de piață, de ce ai vrea să plătești un preț mai mare pe acel imobil?

Nu am avut situații în care să reiasă o valoare evaluată mai mică decât prețul plătit, dimpotrivă, însă am observat că este o temere a multor clienți, nejustificat.

‼️Valorea unui imobil este determinată de mai mulți factori de care ține cont evaluatorul:

• localizare, cerere din zonă, suprafață

• dimensiunile și funcțiunea pentru care a fost proiectată clădirea;

• sistemul structural al clădirii;

• sistemul de finisaj interior și exterior al clădirii;

• sistemul instalațiilor funcționale și echipamentele clădirii;

• construcțiile speciale adiacente clădirii, aparținând proprietății imobiliare evaluate (drumuri și platforme, împrejmuire, racorduri și branșamente la rețelele edilitare, bazine vidanjabile, puțuri pentru alimentare cu apă, etc.

Tot în cadrul raportului de evaluare pentru locuințe este folosită metoda abordării prin piață. În cadrul acesteia, prețurile unor proprietăți cu caracteristici asemănătoare sunt comparate și ajustate pentru diferențele constatate între caracteristicile acestora și cele ale proprietății subiect.

Rezultatele acestei comparații sunt analizate și este formulată concluzia privind valoarea proprietății subiect sau intervalul de valori în care aceasta se află (mai multe info găsiți și pe anevar.ro).

Da, banca va finanța un procent maxim (95% Noua casă, 85% prima achiziție, 75% etc) din cea mai mică valoare dintre prețul efectiv și valoarea evaluată.

Însă prețul stabilit de vânzător nu reprezintă mereu și valoarea bunului respectiv. Din acest motiv se recomandă evaluarea imobilului înainte de a negocia, indiferent dacă achiziția este prin credit bancar sau cash.

Pentru un dosar de credit, evaluarea este obligatorie, iar în funcție de bancă taxa plătită pentru întocmirea raportului poate fi de la 0 – 800 lei, și în funcție de imobilul achiziționat.

👉Lucrurile sunt mai simple când apelezi la un broker, eu știu exact ce pași ai de urmat și te consiliez pe tot parcursul procesului de creditare și preiau stresul și bătăile tale de cap.

Dau credit viselor tale, GRATUIT!

1 thought on “Ce este raportul de evaluare?”

  1. Pingback: Avansul Ipotecar: Ghid și Sfaturi Esențiale de la expert

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *