Ce este scorul FICO și cum îți afectează accesul la credite

Ce este scorul FICO

În lumea financiară, scorul FICO joacă un rol crucial în evaluarea eligibilității tale pentru un credit bancar. Acest indicator esențial este analizat minuțios de către instituțiile financiare, cu ajutorul datelor furnizate de Biroul de Credite, pentru a înțelege mai bine profilul financiar al solicitantului.

Ce este scorul FICO și cum este calculat?

Scorul FICO, implementat în sistemul Biroului de Credite din 2010, reprezintă o valoare numerică între 300 și 850, determinată de mai mulți factori cheie:

  • Istoricul de plată
  • Nivelul datoriei curente
  • Durata istoricului de credit (numărul de luni de la acordarea primului credit)
  • Diversitatea tipurilor de credit obținute
  • Numărul conturilor active și istoricul celor închise
  • Vârsta solicitantului de credit
Importanța scorului FICO în obținerea unui credit

Este important de știu ca acest scor este un criteriu de eligibilitate doar în cazul creditelor/ facilităților de credit negarantate/ nevoi personale. În cazul creditelor ipotecare nu este luat în calcul.

Astfel, un scor FICO sub pragul de 600 poate reduce semnificativ șansele de aprobare pentru un credit de nevoi personale. Mai mult, este esențial să știi că fiecare interogare făcută de bănci în Biroul de Credite în timpul evaluării ofertelor de credit poate diminua scorul FICO cu 20-30 de puncte.

Ce faci dacă nu ai scor FICO și vrei credit?

Dacă nu ai avut niciodată credite, carduri de credit sau alte angajamente de plată la bănci, în Biroul de Credit nu există date, implicit scor FICO.

În această situație, dacă soliciți un credit de nevoi personale este posibil să primești un răspuns negativ, cum că „nu îndeplinești criteriile de eligibilitate ale băncii”.

Cu toate astea, sunt câteva bănci care acordă credite și atunci când nu există istoric de creditare, respectiv FICO.

O alternativă ar fi să accesezi un card de credit pe care să îl folosești responsabil timp de câteva luni, apoi vei deveni eligibil pentru credit.

Cum poți îmbunătăți Scorul FICO?

Comportamentul responsabil în gestionarea creditelor, fără întârzieri în plata ratelor, este cheia pentru îmbunătățirea scorului FICO. Acesta este un aspect crucial pentru a menține accesul deschis către opțiunile de finanțare de care ai putea avea nevoie. Astfel, dacă ți s-a respins o cerere de credit pe motiv de scor FICO prea mic, trebuie să aștepți minim 6 luni în care

Cum afli ce scor FICO ai?

Pentru a afla scorul FICO cea mai sigură variantă este accesarea platformei online a Biroului de Credit, în secțiunea de „Înrolare”: https://www.birouldecredit.ro.

Înregistrarea este posibilă doar dacă au fost raportate credite în numele solicitantului la Biroul de Credit și dacă numărul de telefon furnizat coincide cu cel din înregistrarea inițială.

Odată înregistrat, pentru a obține un raport ce include scorul FICO, trebuie doar să inițiezi o cerere de tip „Situația înscrierii”, asigurându-te că selectezi opțiunea „cu scor”. Ulterior, raportul va fi disponibil pentru descărcare în secțiunea de solicitări, de îndată ce este procesat. Vei primi un e-mail de confirmare atunci când acesta este gata.

Consultarea scorului FICO și a istoricului de plăți în nume propriu direct pe site-ul Biroului de Credit nu afectează scorul FICO, indiferent de numărul de interogări efectuate.

În concluzie, a avea pe cineva de partea ta care înțelege nu doar complexitatea sistemului bancar, ci și impactul fiecărei acțiuni asupra scorului tău FICO, poate face diferența între a-ți vedea visurile împlinite sau amânate.

Alegând să colaborezi cu mine, vei beneficia de o experiență de creditare fără stres, cu un partener dedicat care vede dincolo de cifre – vede visele și aspirațiile tale. Împreună, putem naviga prin provocările financiare, asigurându-ne că obții soluția de creditare cea mai avantajoasă pentru tine.

„Dau credit viselor tale” nu este doar o promisiune; este fundamentul pe care se construiește fiecare colaborare cu clienții mei. Vino alături de mine și lasă-mă să te ghidez spre îndeplinirea visurilor tale financiare, fără nicio grijă suplimentară.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *