Credit ipotecar pentru antreprenori

Credit ipotecar pentru antreprenori, sau cum te pot ajuta dividendele să îți transformi visul în realitate.

Bună! Dacă ești aici, probabil îți dorești să devii proprietarul unei locuințe și te întrebi dacă este posibil să accesezi un credit ipotecar având venituri din dividende. Ești la locul potrivit! În acest articol, te voi ghida pas cu pas prin procesul de creditare, astfel încât să îți poți da „credit viselor tale”, și toate acestea fără bătăi de cap.

Băncile au abordări variate atunci când vine vorba de evaluarea veniturilor din dividende ca venituri eligibile pentru creditare. Aceste abordări diferă în funcție de criterii precum structura financiară a companiei, domeniul de activitate și cifra de afaceri. Haideți să descoperim în detaliu aceste aspecte.

Analiza financiară a companiei: unele bănci efectuează o analiză detaliată a situației financiare a companiei care distribuie dividende. În funcție de această evaluare, ele decid dacă să considere aceste venituri ca fiind eligibile pentru creditare sau nu.

Restricții de domeniu de activitate: există bănci care limitează eligibilitatea la companii din anumite sectoare de activitate prestabilite, înlăturând astfel alte tipuri de afaceri din discuție.

Limitări bazate pe cifra de afaceri: Anumite instituții bancare stabilesc praguri de eligibilitate, precum o cifră de afaceri minimă de 500,000 EUR, pentru a considera veniturile din dividende ca fiind acceptabile.

Durata de creditare redusă: unele bănci oferă perioade mai scurte de creditare, de exemplu 15 ani, ceea ce duce la rate lunare semnificativ mai mari. Aceasta poate fi o problemă, în special pentru antreprenori cu venituri mari, dar care nu doresc să-și încarce excesiv bugetul personal.

Frecvent, este mai avantajos să optați pentru un contract de creditare pe o perioadă mai lungă, de 20 sau chiar 30 de ani, mai ales dacă aveți opțiunea de rambursare anticipată. Aceasta vă permite să nu vă suprasolicitați bugetul personal și să aveți flexibilitate în administrarea financiară.

Ce sunt dividendele și cum sunt văzute de bănci?

Dividendele sunt părți din profitul unei companii, distribuite acționarilor săi. Aceste venituri sunt de obicei mai instabile decât un salariu standard, de aceea băncile pot fi mai reticente. Dar nu e imposibil! Majoritatea băncilor vor să vadă o istorie stabilă a dividendelor, pentru cel puțin doi-trei ani anteriori.

Veniturile din dividende sunt evaluate diferit de la o bancă la alta, iar politica de creditare poate varia semnificativ. În majoritatea cazurilor, băncile se vor uita la veniturile tale fiscale din ultimii doi ani încheiați. Majoritatea băncilor ponderează acest venit între 30% și 70%, însă prin excepție se poate merge până la 100%.

Modul de calcul al venitului din dividende eligibil pentru bancă:

 • Venit net lunar eligibil = (valoarea dividendelor nete din ultimul an fiscal încheiat/12) x procentul de ajustare (30-70%)

Exemplu:

 • Dividende nete încasate: 100,000 lei
 • Venit eligibil = (100,000/12) x 70% = 5833 lei va fi echivalentul unui salariu net
 • acest venit se ponderează cu gradul maxim de îndatorare permis standard, respectiv maxim 40% din venitul eligibil poate fi rata însumată la toate produsele financiare deținute.

Firma ta trebuie să fi înregistrat profit în ultimul an fiscal încheiat, iar profitul net trebuie să fie în creștere față de anul precedent. 

Dividendele trebuie să fi fost repartizate în ultimii doi ani pentru a fi luate în considerare ca venituri eligibile.

Impozitul pe dividende trebuie să fi fost plătit pentru aceleași perioade fiscale. Dacă nu ai îndeplinit această condiție, ești automat neeligibil pentru majoritatea ofertelor de creditare.

Ce documente sunt necesare? 

Pentru a accesa un credit pe baza veniturilor din dividende, este necesar să prezentați o serie de documente care atestă solvabilitatea și istoricul financiar al societății, dar și structura acționariatului. Iată un ghid detaliat privind fiecare tip de document necesar.

 • Act constitutiv: acest document este necesar pentru a verifica informații precum scopul afacerii, structura acționariatului și alte reguli legale ale societății. Acesta furnizează date privind modul în care se face repartizarea profitului, inclusiv a dividendelor.
 • Certificat constatator: emis de Registrul Comerțului, certificatul constatator confirmă existența legală a societății și furnizează detalii precum adresa, numărul de înregistrare și obiectul de activitate.
 • Hotărârile AGA de repartizare a dividendelor: acest set de documente confirmă suma exactă a dividendelor ce urmează a fi distribuite acționarilor, oferind astfel un indicator despre veniturile eligibile.
 • Bilanțul anului precedent cu balanța aferentă și Contul de profit și pierdere: aceste documente oferă o imagine clară a sănătății financiare a societății. Bilanțul prezintă activele și pasivele, iar contul de profit și pierdere oferă informații despre venituri și cheltuieli.
 • Dovada plății impozitului pe profit: necesar pentru a confirma că societatea este în bună regulă cu autoritățile fiscale și că și-a îndeplinit obligațiile fiscale.
 • Declarația privind impozitul pe profit: aceasta confirmă suma exactă a impozitului pe profit și furnizează detalii despre calculele efectuate pentru determinarea acestuia.
 • Dovada plății impozitului pe dividende: furnizează dovada că impozitul pe dividende a fost plătit, ceea ce reprezintă un alt indicator al respectării obligațiilor fiscale.
 • Extrasul de cont cu încasarea dividendelor: acesta confirmă suma exactă a dividendelor încasate, oferind o evidență directă a veniturilor din dividende.

Nu te îngrijora, eu mă ocup de strângerea tuturor actelor și de pregătirea dosarului!

Dobânzi și condiții preferențiale

Aici e partea unde îmi vine în ajutor experiența mea de peste 15 ani în domeniu. Pot negocia pentru tine condiții mai bune și rate ale dobânzii avantajoase, sunt ca „peștele în apă” 🙂

Evaluarea imobilului și încheierea contractului

În final, va trebui să treci prin etapele standard de evaluare a imobilului și de efectuare a cadastrului. Mă voi asigura că aceste etape decurg cât mai neted și voi face legătura între tine și evaluator, pentru a evita orice fel de complicății.

Concluzie

Da, poate părea mai dificil să obții un credit ca antreprenor, dar nu este imposibil. Cu pregătire adecvată și consultanță de specialitate, poți trece peste orice obstacol financiar. Iar eu sunt aici să te ajut în tot acest proces. Dau credit viselor tale, și asta Gratuit!

Dacă ai orice fel de întrebări sau ești gata să îți începi călătoria spre casa visurilor tale, completează formularul de mai jos.

Împreună vom găsi cea mai avantajoasă soluție de creditare pentru tine.

Te aștept să discutăm mai multe detalii, pentru a face primul pas către casa pe care ți-o dorești!

2 thoughts on “Credit ipotecar pentru antreprenori”

 1. Pingback: Credit ipotecar pe firmă sau pe persoană fizică cu venituri din dividende? – Alina Jurescu – Credit Advisor

 2. Pingback: Din culisele creditelor ipotecare – Alina Jurescu – Credit Advisor

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *