Gradul de îndatorare: ce trebuie să știi

Gradul de îndatorare este unul dintre termenii financiari care pot părea complicati la prima vedere, dar care sunt esențiali în procesul de acordare a unui credit ipotecar. În acest articol, vom explora ce este gradul de îndatorare, cum se calculează și ce norme există în acest sens conform BNR.

Definiție

Gradul de îndatorare reprezintă raportul dintre totalul datoriilor lunare ale unei persoane și venitul său net lunar. Este un indicator financiar utilizat de bănci și alte instituții de credit pentru a evalua capacitatea unui solicitant de a rambursa un împrumut.

Importanța Gradului de Îndatorare

Un grad de îndatorare ridicat este deseori un semnal de alarmă pentru bănci, deoarece sugerează că solicitantul s-ar putea să nu aibă suficiente resurse financiare pentru a face față unor noi datorii. Pe de altă parte, un grad de îndatorare redus poate îmbunătăți șansele de a obține un credit cu termeni mai favorabili.

Cum se Calculează?

Formula generală de calcul este:

Gradul de Iˆndatorare=(Datorii LunareVenituri Lunare)×100Gradul de Iˆndatorare=(Venituri LunareDatorii Lunare​)×100

Exemplu:

Dacă ai un venit lunar net de 5000 de lei și datorii lunare în valoare de 2000 de lei, gradul de îndatorare va fi:

Gradul de Iˆndatorare=(20005000)×100=40%Gradul de Iˆndatorare=(50002000​)×100=40%

Gradul Maxim de Îndatorare conform Normelor BNR

Conform normelor BNR (Banca Națională a României), gradul maxim de îndatorare permis variază, dar este în general de 40-45% pentru creditele în lei și puțin mai mic pentru creditele în valută (20-25%). Însă aceste limite pot varia în funcție de politica fiecărei bănci și de profilul de risc al solicitantului.

Concluzie

Înțelegerea gradului de îndatorare este crucială atât pentru a obține un credit cât și pentru a menține o sănătate financiară pe termen lung. Cu toate acestea, navigarea prin această etapă poate fi complicată fără asistență specializată. Ca broker de credite, pot să te ajut să îți evaluezi gradul de îndatorare și să îți ofer soluții pentru a-l optimiza. „Dau credit viselor tale, Gratuit!”

Pentru mai multe informații și consultanță personalizată, te invit să completezi formularul de mai jos.

Sper că acest articol te-a ajutat să înțelegi mai bine ce este gradul de îndatorare și cum te poate afecta în procesul de a obține un credit ipotecar. Cu informația potrivită și planificarea corectă, poți face pași conștienți spre realizarea viselor tale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *