Asigurări și credite ipotecare: protejează-ți investiția

Asigurări obligatorii și facultative atunci când achiziționezi imobile prin credite ipotecare

1. Asigurarea locuinței – obligatorie

Decizia de a cumpăra o locuință cu ajutorul unui credit ipotecar este un pas major pentru mulți dintre noi, iar înțelegerea tuturor aspectelor legate de acest proces este esențială. Unul dintre aceste aspecte este asigurarea locuinței. Câte tipuri de asigurări sunt necesare? 

Banca, care oferă finanțarea, va cere întotdeauna ca imobilul achiziționat să fie asigurat împotriva diverselor riscuri, pentru a proteja atât investiția ta, cât și pe a sa. În acest context, există două tipuri de polițe de asigurare pe care trebuie să le consideri:

  1. Polita de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAD) – Aceasta este o asigurare obligatorie și acoperă riscuri de fenomene naturale precum alunecările de teren, inundațiile și cutremurele. Costul unei polițe PAD este de aproximativ 25 de euro pe an, o sumă accesibilă care oferă o acoperire esențială pentru locuința ta.

  2. Asigurarea facultativă – Aceasta completează acoperirea oferită de PAD, protejându-te împotriva unor riscuri suplimentare cum ar fi incendiile, daunele provocate de apa provenită de la vecini, vandalismul sau furtul. Valoarea primei pentru asigurarea facultativă este calculată ca un procent din valoarea evaluată a locuinței, de obicei în jur de 0,10% pe an.

Ambele asigurări sunt esențiale pentru protecția locuinței tale și sunt considerate obligatorii atunci când se accesează un credit ipotecar.

Modalități de plată a primelor de asigurare – Primele de asigurare pot fi achitate în diverse moduri, inclusiv lunar, trimestrial, semestrial sau anual, oferindu-ți flexibilitate în gestionarea finanțelor personale.

2. Asigurarea de viață

Ce sunt asigurările de viață pentru credite ipotecare?

Asigurarea de viață atașată unui credit ipotecar este o poliță special concepută pentru a acoperi soldul rămas de plată al creditului în cazul în care titularul de credit decedează, se îmbolnăvește grav sau devine incapabil să mai muncească. Scopul principal este de a asigura că familia nu va trebui să suporte povara financiară a datoriei în absența principalului venit.

Cum funcționează?

Când contractezi un credit ipotecar, poți opta și pentru o asigurare de viață. Suma asigurată prin această poliță va scădea odată cu soldul creditului, astfel încât în orice moment, valoarea asigurată să fie aproximativ egală cu suma rămasă de rambursat la bancă. Dacă survine un caz asigurat (deces, invaliditate totală permanentă, uneori chiar și șomaj), asiguratorul va plăti direct băncii suma rămasă de plată, scutind familia de această obligație.

Beneficii principale

  • Protecție financiară: Familia rămâne cu locuința asigurată, fără datorii suplimentare.
  • Flexibilitate: Polițele pot include diverse acoperiri suplimentare, inclusiv pentru boli grave sau incapacitate temporară de muncă.
  • Liniște sufletească: Ai certitudinea că, în cazul unui eveniment nefericit, creditul ipotecar nu va deveni o povară pentru familia ta.

De ce este importantă?

Deși asigurarea de viață pentru creditul ipotecar nu este obligatorie prin lege, multe bănci o cer ca parte a pachetului de creditare, pentru a-și securiza rambursarea. Este o garanție suplimentară că împrumutul va fi achitat, indiferent de circumstanțe. În plus, poți beneficia de dobânzi preferențiale reduse dacă optezi pentru o asigurare de viață.

3. Concluzie

Prin urmare, asigurarea de viață atașată creditului ipotecar nu doar că protejează banca, ci oferă și o anumită siguranță financiară pentru împrumutat și familia acestuia. Este o decizie înțeleaptă să consideri includerea acestei asigurări în planificarea financiară pe termen lung.

Dacă ai întrebări despre cum aceste asigurări se aplică în cazul tău sau dacă ai nevoie de un calcul personalizat, sunt aici să te ajut.

Contactează-mă pentru orice nelămuriri legate de credite ipotecare și asigurări. Serviciile mele sunt gratuite pentru tine; sunt remunerată direct de către bănci, ceea ce îmi permite să îmi dedic timpul pentru a găsi cea mai bună soluție de finanțare pentru tine.

Alina Jurescu – Dau credit viselor tale, Gratuit!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *